Luchtdicht bouwen met luchtdichte rubber (LDR)
[/fusion_title][fusion_separator style_type=”single solid” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”25″ bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text]Luchtdicht bouwen is het afdichten van alle (ongewenste) kieren en naden in een gebouw. Luchtdicht bouwen is één van de belangrijkste pijlers bij energiezuinig bouwen en is een belangrijk onderdeel van het passief bouwen. Een ‘passief gebouw’ heeft een goede luchtkwaliteit en een relatief laag energiegebruik. Voor veel aannemers binnen zowel de nieuwbouw als de renovatiebranche is luchtdicht bouwen de laatste jaren erg belangrijk geworden. Luchtdicht bouwen biedt namelijk veel voordelen. De komende jaren blijft de overheid de EPC-norm aanscherpen, waardoor luchtdichting nóg crucialer wordt.
Om de markt in zijn vraag te voorzien biedt Cantex Rubber een product aan, specifiek voor het luchtdicht bouwen. Cantex LDR is een aangepaste, dikkere variant vloeibaar rubber, speciaal ontwikkeld voor het water- en luchtdicht afdichten van naden en kieren. Dit universele product kan worden ingezet op vrijwel alle plaatsen waar luchtlekkage een probleem vormt. Op deze manier neemt de duurzaamheid van het gebouw toe, wat ook nog eens goed is voor het milieu. Alle ruimtes in het gebouw bereiken eerder, en behouden, een behaaglijke temperatuur. Hierdoor wordt het energieverbruik gereduceerd, wat leidt tot de uitstoot van minder CO2.
Cantex LDR is verkrijgbaar in emmers van 18,95 liter en handige kitworsten van 600 ml, in kleuren wit (LDR-200) en zwart (LDR-100). Door speciale aanpassingen aan het product is ondersteuning van een wapening niet nodig. De verwerking met de kitspuit is uiterst eenvoudig en door elke professional uit te voeren. Voor de aannemer resulteert dit in een verlaging van zijn arbeidskosten en een razendsnelle applicatie.
De hechting is uitstekend op alle bekende ondergronden, met een uitzondering van EPDM. Het product heeft een rekbaarheid van minimaal 1200%, met een zelf herstellend vermogen van 95%. Daarnaast is het Uv-bestendig voor een periode van 40 – 45 jaar. In tegenstelling tot veel conventionele systemen, vormt een licht vochtige ondergrond geen probleem.
Om de kwaliteit van het product en de applicatie te waarborgen, heeft Cantex Luchtdicht een uitgebreide test laten uitvoeren door SHR in Wageningen. SHR is specialist op het gebied van water- en luchtafdichting. De resultaten van dit onafhankelijk onderzoek waren uitzonderlijk positief. Bij een meting met 100 Pa in m³/h.m, was de luchtdoorlatendheid 0.00 (klasse 4).
LDR
LDR is een aangepaste variant vloeibaar rubber, specifiek geschikt voor het luchtdicht bouwen. Deze dikkere variant maakt het mogelijk om grote scheuren en naden water- en luchtdicht te maken. Door de goede hechting op vrijwel alle ondergronden en de eenvoudige applicatie is het product breed toepasbaar voor iedere professional en doe-het-zelver. Deze milieuvriendelijke vloeibaar rubber coating is verkrijgbaar in kitworsten (600 ml) en emmers van 18,95 liter.
Met LDR zijn zelfs grote scheuren en naden van meer dan 4 cm, eventueel in combinatie met Geotex of p/u band, lucht- en waterdicht te maken. De toepassingen zijn divers zoals funderingen, vloeren, kozijnaansluitingen, muurplaat-aansluitingen, dilatatievoegen, dakdoorvoeren etc.
Toepassing
Voor het afdichten, beschermen en repareren van grote naden en scheuren. Dit maakt het product uitermate geschikt voor het luchtdicht bouwen van diverse constructies. Het hecht op vrijwel alle ondergronden zoals beton, steen, metaal, bitumen, hout, PVC, zink etc. Voor o.a. kozijnaansluitingen, muurplaat-aansluitingen, dilatatievoegen, dakdoorvoeren. Voor alle toepassingen kunt u contact opnemen. Verder goed te gebruiken diverse andere binnen- en buitentoepassingen en bijvoorbeeld de wegenbouw.
Applicatie
Verwerken bij temperaturen boven 5°C. Vooraf de ondergrond goed droog, schoon, stof- en vetvrij maken en tevens het materiaal in emmers goed doorroeren (ca. 10 min.). Materiaal gelijkmatig aanbrengen met behulp van een kwast, troffel of kitspuit met een minimale laagdikte van 2 mm. Uitharding zal direct na voltooiing van het aanbrengen beginnen. Binnen 24 uur zal de LDR, afhankelijk van de aangebrachte hoeveelheid en weeromstandigheden, volledig zijn uitgehard.
Productinformatie
Beschrijving
Het Cantex LDR materiaal is een aangepaste asfalt emulsie met geformuleerde polymeren die unieke elastomeer prestaties leveren. Deze variant is ontworpen om een naadloos monolithisch membraam tot stand te brengen dat 100% hecht op de meeste (bouw)materialen. Het is het meest geschikt voor het dichten van scheuren en/of naden. Dit milieuvriendelijke een component materiaal is:
- Veilig te gebruiken
- VOC-vrij
- Op basis van water
- Vrij van schadelijke geuren
- Niet giftig
Eigenschappen
Kleur: Wit of zwart
Verpakking: Kitworsten 600 ml, kitkokers 310 ml, emmers 18,95 l
Verwerking: Kit spuit, kwast of roller, plamuurmes
Doorroeren: De emmerverpakking (18,95 l) gedurende 5 minuten handmatig of machinaal doorroeren (max. 500 tpm)
Verwerkingsgegevens: Na het aanbrengen van Cantex LDR, nastrijken met een kwast om eventuele luchtbellen te voorkomen
Ondergrond: Ondergrond dient vooraf schoon, droog en vetvrij te zijn. Gladde ondergronden dienen te worden opgeruwd
Verbruik: Bij luchtdicht bouwen voegen, 3 mm dik, 15 mm breed: 70 ml per m¹
Houdbaarheid: Ongeopend 12 maanden houdbaar. Droog en vorstvrij bewaren
Luchtdoorlatendheid: Bij 100 pa in m³/hm. -0,00
Classificatie: Volgens NEN-EN 12207 klasse 4
Waterdichtheid: Volgens NEN-EN 12208 E750
Milieuvriendelijk: Geen VOC-uitstoot. Voldoet aan en overtreft alle parameters beschreven door de EPA
Kostenbesparend: Makkelijk, snel een soepel te verwerken. Dit zal de arbeidskosten sterk verlagen
Uitharding: Cantex LDR zal na applicatie onmiddellijk beginnen met uitharden. De vochtigheidsgraad zal een grote invloed hebben op de volledige uitharding. Cantex LDR zal een volledige uitharding bereiken binnen 24 uur bij 20°C met een relatieve luchtvochtigheid van 50%. Bij een hogere luchtvochtigheid kan het uithardingsproces aanzienlijk langer duren.
Chemische weerstand
Cantex LDR heeft een uitstekende weerstand tegen vele chemische middelen. Neem contact op met Cantex Rubber Coatings voor een volledige lijst.
Verwerkingscondities
Alleen verwerken bij ondergrond- en omgevingstemperaturen van minimaal 5°C. De ondergrondtemperatuur dient minimaal 3°C boven het dauwpunt te liggen.
Waarschuwing
Schoonmaken met water (na uitharding met terpentine). Cantex LDR is geheel VOC-vrij, maar toch wordt aanbevolen de juiste beschermende kleding te dragen (handschoenen).
Eerste hulp
Afspoelen met zeep en water, of gebruik baby olie om van de huid te verwijderen (terpentine). Na inslikken een arts raadplegen.
Voor meer informatie, raadpleeg het Cantex Rubber Coatings veiligheidsinformatieblad (MSDS-Sheet).
Testresultaten SHR
Luchtdoorlatendheid en waterdichtheid van een naadafdichting tussen een kozijn en wand.
Detail naadaansluiting
Luchtdoorlatendheid
De luchttemperatuur in de ruimte en in de proefkast bedroeg 20°C.
Bij de naadaansluiting tussen het kozijn en de wand is er t/m een toetsingsdruk van 100 Pa niet meer lucht dan 0,00 m3/h.m of 0,00 dm3/s.m.
Bij de naadaansluiting tussen het kozijn en de wand is er t/m een toetsingsdruk van 600 Pa niet meer lucht dan 0,10326 m3/h.m of 0,02989 dm3/s.m.
Luchtvolumestroom
De luchttemperatuur in de ruimte en in de proefkast bedroeg 20°C.
Bij de naadaansluiting tussen het kozijn en de wand is de luchtvolumestroom:
c = 0,000023 dm3/s.m1.Pan; qv10 = 0,001092 dm3/s ; V50 = 0,023680 m3/h
qv10 = luchtvolumestroom afgeleid uit de druk/volumestroomkarakteristiek bij een drukverschil van 10 Pa. [dm3/s]
c = partiële luchtdoorlatendheid – per meter aansluiting – bij een drukverschil van 1 Pa [dm3/s.m1.Pan]. (‘kleine letter’ c)
V50 = karakteristieke luchtvolumestroom afgeleid uit de druk/volumestroomkarakteristiek bij een drukverschil van 50 Pa.
Waterdichtheid
De luchttemperatuur in de ruimte en in de proefkast bedroeg 20°C.
Bij de naadaansluiting tussen het kozijn en de wand is er t/m een toetsingsdruk van 750 Pa geen waterlekkage waargenomen.
Conclusies
Op grond van het uitgevoerde onderzoek kan worden geconcludeerd dat de naadaansluiting tussen het kozijn en de wand tot de onderstaande maximale toetsingsdrukken voldoet aan de bijbehorende eisen:
*Luchtdoorlatendheid: Klasse 4 Verlies bij 100 Pa minder dan 0,75 m³/h.m
qv10 = luchtvolumestroom afgeleid uit de druk/volumestroomkarakteristiek bij een drukverschil van 10 Pa. [dm3/s]
c = partiële luchtdoorlatendheid – per meter aansluiting – bij een drukverschil van 1 Pa [dm3/s.m1.Pan]. (‘kleine letter’ c)
V50 = karakteristieke luchtvolumestroom afgeleid uit de druk/volumestroomkarakteristiek bij een drukverschil van 50 Pa.
Luchtdichtheidsklasse woningbouw
Luchtdicht bouwen in 4 stappen
1. Schoonmaken ondergrond
Zorg dat de ondergrond schoon / vetvrij is en verwijder eventueel stilstaand water. Een licht vochtige ondergrond is geen enkel probleem.
2. Voorbehandelen details
Controleer of er grotere naden of kieren aanwezig zijn. Hierin kunt u een rugvulling aanbrengen d.m.v. purschuim of een celbandje.
3. Aanbrengen vloeibaar rubber
Breng met een kitspuit een gelijkmatige laag vloeibaar rubber aan. Minimale laagdikte bedraagt 3 mm. Na het aanbrengen met de kitspuit nog nastrijken met een kwast om eventuele luchtbellen te voorkomen.
4. Laten drogen
Binnen enkele uren is het product droog. Volledige uitharding wordt na ca. 48 uur bereikt. Uw constructie is nu volledig lucht- en waterdicht!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container admin_label=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”2″ border_color=”#d8d8d8″ border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”20″ padding_right=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”2″ content_align=”center” style_type=”none” sep_color=””]